0264259001 info@visitciucea.ro

Ansamblul muzeal al Conacului Octavian Goga

Complexul muzeal cuprinde castelul, devenit muzeu memorial, Casa Ady Endre, construcția în stil țărănesc cunoscută sub denumirea de sufrageria albă, o bisericuță adusă de Goga din satul Gălpâia (Sălaj) și mausoleul.

Prima dintre cele două încăperi ale muzeului este biblioteca. Aceasta cuprinde cca. 9. 000 de volume, alături de o ladă maura din lemn de cedru (din secolul al XVI-lea), o masă de lucru, o canapea și câteva scaune. În birou sunt expuse câteva fotografii de familie, schițe de Nicolae Grigorescu, candele brâncovenești (secolele XVII – XVIII), brâuri (cingătoare) cu incrustații din pietre prețioase, provenite din India, Siria, Turcia, o măsuță cu tablierul din faianță, originară din Persia (secolul al XVI-lea), o icoană bizantină din secolul al XI-lea. Multe lucrări de artă de mare valoare se găsesc aici: obiecte din bronz provenite de la Pompei, un goblen francez din secolul al XVI-lea, picturi semnate de Theodor Pallady și Nicolae Dărăscu, un scrin care a aparținut lui Avram Iancu.

Alături de acestea, se mai întâlnesc corespondența și manuscrise aparținând poetului, publicistului și omului politic Octavian Goga (1881 – 1938). În amintirea poetului maghiar Ady Endre, prieten cu Goga, a fost amenajată la Ciucea, clădirea în care acesta a locuit timp de patru luni. Ea cuprinde un interior de casă specific românesc și altul unguresc.

Ciucea este renumită după muzeul memorial Octavian Goga, care este amenajat într-un frumos castel. În perioada 1915-1917 poetul maghiar Ady şi soţia lui Csinszka (Boncza Berta) au stat în castelul familei Boncza de la Ciucea. După moartea tatălui său, soţia lui Ady a devenit proprietara imobilului. După moartea lui Ady Csinszka nu a mai vrut să se întoarcă în castelul de la Ciucea, şi în amintirea prieteniei celor doi mari poeţi a oferit pentru cumpărare familiei Goga. Familia Goga a acceptat oferta şi s-a apucat de renovarea clădirilor, iar castelul a fost reconstruit.

Conform dorinţei lui Octavian Goga(1881-1938), după moartea lui aici a fost înmormântat, în grădină. Mausoleul unde sunt înmormântaţi Goga şi soţia ei Venturia, a fost ridicat la 20 de ani de la moartea poetului.

Goga Venturia în 1966 a donat statului român toată proprietatea de la Ciucea, cu condiţia ca aici să fiinţeze un muzeu memorial Octavian Goga. Astfel, din 1967, la Ciucea s-a deschis Muzeul memorial „Octavian Goga”, unde o casă ţărănească, un conac, o bisericuţă de lemn şi un mausoleu aşteaptă vizitatorii cu o colecţie bogată de mobilier vechi, cărţi, picturi, exponate etnografice, săli dedicate activităţii marelui poet Goga şi o cameră a marelui poet Ady în amintirea celor 2 ani petrecuţi la Ciucea.

Așadar, în Ciucea putem trece să vizităm Conacul Octavian Goga, locul de reședință al poetului dar și locul unde este înmormântat. Aici se pot vizita saloanele clădirii unde se găsesc piese de mobilier vechi, un pian, piese decorative și multe tablouri valoroase pictate de Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, și alți pictori cunoscuți. Impresionantă e biblioteca. Aceasta conține mii de cărți pe care le-a avut la îndemâna sa poetul. La Ciucea poetul venea mai rar împreună cu familia sa, însă în ultima sa perioadă a vieții sale Octavian Goga a rămas la conac unde a și murit în anul 1937.

Clădirea Castel

Pe locul vechiului conac cumpărat de Octavian Goga de la Cinska Boncza, văduva poetului Ady Endre – o clădire cu un nivel şi dimensiuni modeste având la faţadă deschideri cu arcade gotice şi un turn crenelat în vechea tradiţie a arhitecturii provinciale neogotice din Impriul Austro-Ungar – între 1921 şi 1926, Goga clădeşte un imobil nou, păstrând în parte zidul şi fundaţia celui vechi, extinzându-i suprafaţa şi adăugându-i încă un nivel, cu ferestre ample şi arcade semicirculare la parter, având în partea dreaptă supraînălţat profilul unui turn – amintind de campanilele italiene.

Clădirea avea un salon de primire bordat de cele cinci deschideri semicirculare imaginând o logie exterioară, sufrageria şi câteva încăperi cu destinaţii domestice, iar la etaj – salonul de muzică, biblioteca, biroul de lucru al poetului, pe o latură, iar pe cealaltă dormitoarele şi baia.

Pentru informații despre alte Programe desfășurate sub egida Uniunii Europene în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind procesul de aderare al României la Uniunea Europeană, puteţi să  vizitaţi pagina de internet a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site nu reprezintă  poziţia oficială  a Comisiei Europene. Întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea  şi coerenţa acestor informaţii aparţine persoanelor care au iniţiat pagina web.

Toate informaţiile privind Programul Național de Dezvoltare Rurală  furnizate prin acest site sunt distribuite GRATUIT şi nu sunt destinate comercializării.