0264259001 info@visitciucea.ro

Mănăstirea

În perioada când a fost Ministru al Cultelor şi Instrucţiunii Publice, Octavian Goga cumpără de la Cultul Reformat partea de sus a actualului domeniu dintre Castel şi liziera pădurii, inclusiv clădirea construită în 1909, actualmente Mănăstire. Aici nu se va face nicio intervenţie sau modificare, mărturie stând sobele din interior, în număr de trei, zidite cu cahle secuieşti şi datate     1909, 1910, 1911.

Imobilul are un plan paralelipipedic cu un singur nivel, aliniind de o parte şi alta a coridorului de acces mai multe încăperi, conducând spre o încăpere mai amplă situată la capătul coridorului, cu destinaţia de refectoriu (sală de mese). Veturia înfiinţează Mănăstirea urmărind şi un scop practic: realizarea de cusături şi ţesături populare – cergi, covoare, costume populare.

După moartea poetului, în timpul celui de-al doilea Război Mondial, Veturia Goga dă acestei clădiri destinaţia de Mănăstire cu hramul Fecioarei Maria, adăpostind câteva maici. În 1949, Veturia Goga renunţă la maicile adăpostite aici, pentru ca după anul 1994, în urma înţelegerilor intervenite între Consiliul Judeţean Cluj şi Patriarhia Clujului, Vadului şi Feleacului, să se redeschidă Mănăstirea.

Pentru informații despre alte Programe desfășurate sub egida Uniunii Europene în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind procesul de aderare al României la Uniunea Europeană, puteţi să  vizitaţi pagina de internet a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site nu reprezintă  poziţia oficială  a Comisiei Europene. Întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea  şi coerenţa acestor informaţii aparţine persoanelor care au iniţiat pagina web.

Toate informaţiile privind Programul Național de Dezvoltare Rurală  furnizate prin acest site sunt distribuite GRATUIT şi nu sunt destinate comercializării.